Waar gebruik jij je wattenstaafjes voor? De meeste mensen gebruiken wattenstaafjes om hun oren ermee schoon te maken, maar wist je dat vele medische professionals het afraden om je oren met een wattenstaafje schoon te maken?

Wattenstaafjes zijn bedacht door de Pools-Amerikaanse uitvinder Leo Gerstenzang. Hij werd geïnspireerd door zijn vrouw Ziuta nadat hij zag dat zij katoen aanbracht op het uiteinde van een tandenstoker om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.

Hieronder hebben wij 10 creatieve en handige manieren met je delen wat je zoal met een wattenstaafje kan doen!

1. Herstel je make-up foutjes

Hoe vaak schiet jij uit bij het aanbrengen van je make-up? Gebruik een licht bevochtigd wattenstaafje om mascara, uitgesmeerde oogschaduw of een scheve lijn met de eyeliner weg te vegen. Gebruik micellair water in plaats van water uit de kraan om het nog effectiever te laten werken.

2. Breng spotbehandelingen aan

Heb je wel eens een puistje die je wilt behandelen of moet je een beetje oogcrème aanbrengen? Gebruik de punt van een wattenstaafje om voorzichtig oogcrème onder je ogen aan te brengen of om puistjes te behandelen. Dit is vooral handig als je jouw handen niet vuil wilt maken (of als je eigen handen vuil zijn en je hebt geen tijd om ze af te wassen).

3. Verschoon verkeerd aangebrachte nagellak

Komt het bij jou ook wel eens voor dat je uitschiet wanneer je jouw nagels lakt? Zorg er altijd voor dat je een wattenstaafje in de buurt hebt. Wanneer je uitschiet bij het aanbrengen van je nagellak dan doop je het wattenstaafje in wat nagellakremover en gebruik het om de verkeerd aangebrachte nagellak te verwijderen.

4. Houd crème potjes schoon

Je kent het wel, je hebt maar een kleine beetje van een crème nodig en je dept je vinger in het potje. Wist je dat iedere keer dat jij jouw vinger in het potje stopt er een kans is dat je bacteriën in het potje achterlaat. Gebruik daarom een wattenstaafje, zo houd je de rest van de crème in het potje schoon. En je gebruikt alleen wat er op het wattenstaafje zit.

5. Elektronica schoon maken

Iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiel, laptop of tablet. Deze elektronische apparaten gebruiken we de hele dag door, maar we denken er zelden aan om ze schoon te maken. Gebruik hiervoor een wattenstaafje, dep het wattenstaafje in isopropylalcohol (IPA) en maak er de hoeken en gaatjes van je mobiel, laptop of tablet schoon. De wattenstaafjes zijn ook handig om tussen de spleten van de knoppen van het toetsenbord schoon te maken!

6. Maak je interieur van de auto schoon

Het interieur van je auto trekt veel stofjes, met name de plekken waar je moeilijk bij kan. Een vochtig wattenstaafje kan helpen om stof en vuil uit moeilijk bereikbare delen van het interieur van je auto te verwijderen. Denk hierbij aan de ventilatieopeningen, tussen de stoelen, achter deurgrepen etc..

7. Verwijder de pluizen in een haardroger

Ophoping van pluizen in je haardroger kan zorgen voor brandgevaar! Het is daarom om regelmatig je haardroger schoon te maken, hiervoor kan je een wattenstaafje gebruiken. Maak de luchtopening van de haardroger schoon met een vochtig wattenstaafje. Het haar zal zich vastklampen aan je wattenstaafje en is zo weer klaar voor gebruik.

8. Verf bijwerken

Er is niks vervelender dan met een stoel tegen je muur aankomen, en dan een plekje achterlaten op de muur. Je hoeft hiervoor niet hele rollers en kwasten uit de kast te halen om het snel bij te werken, je hebt genoeg aan een wattenstaafje! Doop het wattenstaafje in de verf en gebruik het om kleine slijtplekken en krassen te verdoezelen. Niemand die het nog ziet!

9. Maak ritssluitingen los

Heb je ook wel eens last van een vastzittende rits? Dat is geen probleem meer, doop een wattenstaafje in een kleine hoeveelheid lippenbalsem, vaseline of spuit er wat WD-40 op en veeg het op de rits waar het lipje vastzit. Het zal ervoor zorgen dat de ritssluiting wordt gesmeerd en helpt de rits om verder te glijden.

10. Laat je sieraden glimmen

Een wattenstaafje is een geweldig hulpmiddel om je sieraden mee schoon te maken! Bevochtig het wattenstaafje met een reinigingsmiddel voor sieraden en gebruik het om ringen, oorbellen en de hoeken en gaten van broches schoon te maken.

Waar gebruik jij je wattenstaafjes voor? Laat het ons weten in de comments!