Iedereen met kinderen of kleinkinderen heeft ze wel in huis, knuffels. Een knuffel wordt overal meegesjouwd door de kleine, ’s nachts wordt die geknuffeld, overdag valt die af en toe op straat of wordt die over de vloer gesleept. Iedereen weet dan ook dat een knuffel na verloop van tijd vies wordt en pluizerig.

Maar wat je misschien niet weet is hoe je de vieze knuffel weer zo goed als nieuw kan krijgen. Het is nog lang niet zo moeilijk om de favoriete knuffel van je kleine of kleinkind weer mooi te krijgen.

Wij zullen je leren hoe je de knuffels zowel met de hand als met de wasmachine kunt wassen. Wij zullen je ook leren welke methode je het beste kan gebruiken en hoe je de knuffels daarna veilig kunt drogen. Met onze tips kun je de knuffels van je kleine of kleinkind in een veel frissere, schonere en hygiënische staat herstellen!

Wanneer moet je de knuffels wassen?

Laten we eerst eens kijken wanneer je de knuffels moet wassen. Het meest voor de hand liggende signaal om de knuffels te wassen is als ze zichtbaar vies zijn en / of vies ruiken. Dit had je zelf natuurlijk ook kunnen raden.

Een ander moment wanneer je zeker de knuffels moet wassen is wanneer een kind ziek is geweest. Wanneer het kind ziek is geweest dan zal het waarschijnlijk veel met zijn knuffel hebben geknuffeld. Het knuffel zal daardoor onder de ziektekiemen zitten (die wij met het blote oog niet zien). Het knuffel kan daarom wel een grondige reiniging gebruiken.

In andere gevallen hoef je jezelf geen zorgen te maken, want een knuffel te vaak wassen is ook niet goed. Het stiksel kan verzwakken, opgenaaide accessoires die erop zitten kunnen los gaan laten en uiteindelijk zal de knuffel sneller slijten. Wanneer de knuffel er een beetje stoffig uitziet kun je deze ook goed schoon krijgen door gebruik te maken van je stofzuiger met een opzetborstel.

Het spreekt voor zich dat je knuffels met elektronische componenten niet in de wasmachine moet stoppen!

Hoe moet je de knuffels wassen?

Wanneer je hebt besloten om de knuffels te wassen is het aan jou of dat je ze met de hand wast of dat je ze in de wasmachine stopt. Wij adviseren om nieuwe, stevige knuffels in de wasmachine te wassen. Maar dat je wat oudere knuffels met een zachte structuur beter met de hand kan wassen. Het wassen met de hand zorgt ervoor dat er minder snel slijtage plaatsvindt of dat er schade wordt veroorzaakt aan de knuffel.

Knuffel wassen in de wasmachine

Stap 1: Plaats de knuffel die je gaat wassen in een waszak / wasnet en maak deze dicht zodat de knuffel er tijdens het wassen niet uit valt. Een waszak helpt bij het beschermen van de ogen, knopen, strikken en al het andere waar de knuffel aan kan blijven haken in de wasmachine.

Stap 2: Kies een zacht programma (30 graden) met warm water. Wanneer de knuffel gelijmde delen heeft moet je kiezen voor een zacht programma (30 graden) met koud water.

Stap 3: Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe, voldoende om de knuffel schoon te krijgen. Maar voeg er niet teveel van, anders kan het niet goed worden uitgespoeld. Start nu de wascyclus.

Knuffel wassen met de hand

Stap 1: Vul je gootsteen, emmer of waskuip met koud water en voeg er een eetlepel wasmiddel aan toe per 5 liter water.

Stap 2: Dompel de knuffel onder in het water en druk er zachtjes op om het wasmiddel volledig in te laten trekken. Laat de knuffel ongeveer 20 minuten in het water weken. (Laat de knuffel 10 minuten in het water weken wanneer de knuffel een zachte structuur heeft. Wanneer je knuffel steviger en hevig vervuild is kun je ervoor kiezen om je knuffel 1 uur in het water te laten weken.)

Stap 3: Na het weken haal je de knuffel uit het waswater en zet je de knuffel onder de stromende kraan om te spoelen. Knijp er tijdens het spoelen voorzichtig in om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel eruit komt.

Stap 4: Knijp na het spoelen nogmaals in de knuffel om zoveel mogelijk water uit de knuffel te krijgen zonder het uit te wringen.

Hoe kun je de knuffel op de juiste manier drogen

Ongeacht hoe je de knuffel hebt gewassen, de veiligste manier om de knuffel te drogen is door het in de buitenlucht te laten drogen. Mocht je de knuffel binnenshuis willen laten drogen neem dan de volgende stappen. Allereerst moet je de knuffel oprollen in een schone, witte badhanddoek en er zachtjes op drukken zodat de handdoek het overtollige water opneemt.

Zet het knuffeldier vervolgens op een tafel of een droogrek en laat het drogen. Om het proces een beetje te versnellen kun je een ventilator gebruiken.

Wanneer de knuffel eenmaal is opgedroogd en je ziet dat de vacht van de knuffel is gaan klitten gebruik dan een föhn.

Je hebt nu weer een schone en frisse knuffel!

Hoe was je knuffels en poppen die niet in het water mogen?

Zoals wij al eerder benoemd hebben mogen bepaalde knuffels en poppen niet in het water, dit geldt ook voor knuffels met elektronische componenten. Deze knuffels en poppen kunnen alleen worden schoongemaakt met een doekje. Dompel het doekje in een sopje en maak er je knuffels en poppen mee schoon. ‘Spoel’ ze daarna af met een doekje dat in water is gedept. Laat ze dan een nacht in de buitenlucht hangen om op te drogen.

Hoe was jij je knuffels het liefst? Laat het ons weten in de comments!