Wat zijn zilvervisjes?
Zilvervisjes (Lepisma saccharina) zijn helemaal geen visjes, het zijn insecten en een veelvoorkomende huishoudelijke plaag. Ze krijgen hun naam vanwege hun zilveren kleur en de manier waarop ze met hun lichaam bewegen, dat lijkt op de manier waarop een vis zwemt.
Zilvervisjes zijn nachtdieren en worden soms ‘borstelstaarten’ genoemd vanwege de drie aanhangsels die als staarten uit hun achterste uiteinde steken. Ze zijn bedekt met zilverachtige schubben, hebben ‘antennes’ net zo lang als hun hele lichaam. Wanneer een zilvervisje volgroeid is dan is die ongeveer 1 cm lang.
Wat er zo vervelend is aan een zilvervisje is hun snelheid en hun vorm. Ze zijn verrassend snel en dankzij hun platte lijf kunnen ze zichzelf in de smalste kieren en spleten persen.
Zijn zilvervisjes slecht of schadelijk?
Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor mensen. Ze bijten of steken niet, en het is niet bekend dat ze net als teken, ratten en andere ongedierte ziektes kunnen meedragen.
Dat is ook het enige positieve aan een zilvervisje. De uitwerpselen van een zilvervisjes kunnen papier, boeken, behang, kartonnen dozen, vloerbedekking en kleding vernietigen. Zilvervisjes vinden het ook heerlijk om zich te bevinden in zetmeelrijke voedsel zoals pasta, ontbijtgranen en rijst.
Zilvervisjes worden aangetrokken door vochtigheid en door voedselbronnen. Daarom zijn ze ook vaak te vinden kelders, badkamers en keukens.
Hoe weet je of je zilvervisjes in huis hebt?
Door het huis heen kun je stukjes huid van de zilvervisjes terugvinden en kleine vlekjes (uitwerpselen). De uitwerpselen van een zilvervisje lijken op gemalen peper. Controleer je behang, stapels kranten en dozen met oude documenten op rafelige randen of krassen.
Controleer tot slot de droge voedselbronnen op zilvervisjes, om er zeker van te zijn dat ze zichzelf niet hebben ingegraven.
Waarom heb je zilvervisjes in huis?
Het hoeft niet per se te betekenen dat je een vies huis hebt als je zilvervisjes hebt aangetroffen. Zilvervissen worden voornamelijk aangetrokken door vochtige omgevingen, donkere en vochtige plaatsen. Dus als je die in huis hebt is dat een bron waardoor de zilvervisjes worden aangetrokken. Het kan er dan mee te maken hebben dat je waterschade hebt, zoals een klein lek.
Hoe kom je van zilvervisjes af?
Nu je weet dat je zilvervisjes in huis hebt is het zaak om ervan af te komen. Hieronder heb ik een aantal methoden beschreven hoe jij van je zilvervisjes af kan komen. Ik heb ze onderverdeeld in drie categorieën; natuurlijke methode, zelfgemaakte methode en in de winkel gekochte vallen. De keus is nu aan jou op welke manier jij van je zilvervisjes af wilt komen.
Natuurlijke methode
Gebruik diatomeeënaarde, het lijkt een beetje op meel maar het is eigenlijk fijngemalen sedimentair gesteente. Bestuif het op de plek waar je de zilvervisjes hebt gezien of waarvan je denkt dat ze zijn. Wanneer de zilvervisjes ermee in contact komen zullen ze uitdrogen en afsterven.
Hoewel diatomeeënaarde een natuurlijk product is raden wij het aan om het uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden.
Gebruik zout, hoewel zilvervisjes worden aangetrokken door zout. Maar als ze er eenmaal van eten, dan drogen ze uit en zullen ze sterven. Strooi het zout op de plekken waarvan je denkt dat er zilvervisjes zijn. Wanneer je het op vochtige plekken strooit zal het zout ook nog eens helpen om het overtollige vocht in de omgeving te absorberen.
Gebruik ceder olie / ceder krullen. Zilvervisjes houden niet van de geur van ceder, in welke vorm dan ook. Schaf dus wat ceder olie aan en spray het op de plekken waarvan je denkt dat er zilvervisjes zijn. Je zult merken dat de zilvervisjes er niet meer komen.
Zelfgemaakte methode
Pak een pot van ongeveer 7,5 centimeter hoog en bedek de buitenkant van de pot met plakband, zorg er wel voor dat de plakkerige kant aan de buitenkant zit. Leg een stuk brood op de bodem van de pot en plaats de pot op een plek waar je de zilvervisjes hebt gezien. De zilvervisjes zullen met behulp van de plakkende buitenkant wel in de pot kunnen klimmen, maar omdat de binnenkant van de pot te glad is kunnen ze er niet meer uit.
Je kunt er ook voor kiezen om kleverige vallen te kopen en die in en rondom het huis te plaatsen, en vooral op de plekken waar je de zilvervisjes gezien hebt. De zilvervisjes zullen vastplakken aan het oppervlak als ze eroverheen lopen.
Chemische methode
Gebruik pyrehtrine, pyrethrine is de actieve stof die veel voorkomt in vlooien- en tekenhalsbanden voor huisdieren. Pyrethrine kan ook gebruikt worden om zilvervisjes mee te doden. Pyrethrine zit ook vaak in insectenwerende sprays.
Gebruik boorzuur, online zijn er zilvervisjespakketten te vinden die van papier zijn gemaakt en boorzuur bevatten. De zilvervisjes bijten zich door het papier heen en nemen het boorzuur in zich op en sterven daarna.
Houd er rekening mee dat boorzuur ook giftig is voor de mens. Plaats het dus niet op plekken waar kinderen ook komen!
Hoe voorkom je dat de zilvervisjes terugkomen?
Nu je de zilvervisjes uit je huis hebt verbannen, wil je dat natuurlijk ook zo houden. De volgende stappen zouden ervoor moeten zorgen dat de zilvervisjes wegblijven!
- Pak de vochtproblemen aan om de vochtigheid te verwijderen. Denk aan lekkende leidingen en slechte ventilatie.
- Wanneer de bron van het vocht is vastgesteld, plaats je er een luchtontvochtiger om ervoor te zorgen dat het achtergebleven vocht opdroogt.
- Maak de omgeving in en rond uw huis goed schoon. Verwijder bladeren, struiken, dode planten en ander vochtig afval.
- Zilvervisjes houden van vocht en vuil. Zorg ervoor dat je regelmatig je tapijten stofzuigt, en ruim je papierrommel zoveel mogelijk op.
- Bewaar kleding dat je op dit moment niet zoveel draagt in afgesloten bakken op een droge plek.
- Bewaar je droge voedsel, pasta, ontbijtgranen en bonen in een luchtdichte vershoudbox.
Als onze tips niet helpen schakel een professional in!
Als je meerdere keren hebt geprobeerd om de zilvervisjes uit je huis te verbannen en ze blijven terugkomen, of als de zilvervisjes al in hele grote getalen aanwezig zijn, dan kun je misschien beter een professional inschakelen.
Heb je zelf wel eens last gehad van zilvervisjes? Of heb je zelf nog andere tips, dan lezen wij die graag in de comments!