WD-40, wie kent het niet? WD-40 is een van ’s werelds bekendste smeermiddel. Wij zullen hieronder kort toelichten waar je WD-40 voor staat en waar jij WD-40 voor kan gebruiken.

Waar staat WD-40 voor?

WD-40 staat voor Water Displacement, 40th Formula. Het is in 1953 ontwikkeld door de chemicus Norm Larsen, hij wilde corrosie voorkomen door vocht te verdringen van oppervlakten die vatbaar zijn voor corrosie. Hij verrichtte destijds verschillende pogingen om zijn waterverplaatsingsformule te gebruiken en te perfectioneren. Bij de 40e poging, vandaar ook de 40 in WD-40, is WD-40 geboren.

Hoewel WD-40 in ontwikkeld om water te verdringen om corrosie te voorkomen kan het veel meer. Volgens de productwebsite van WD-40 is WD-40 uitermate geschikt om onderdelen ermee te smeren, dringt het door tot roest, beschermt het oppervlakken en verwijdert het vuil en vet.

Hieronder vind je een lijst met enkele toepassingen waarbij wij WD-40 hebben gebruikt.

Toiletreiniger

Spray WD-40 op hardnekkige kalkvlekken en gele aanslag in je toilet en laat het een paar minuten intrekken. Schrob het hierna met een toiletborstel of met een puimsteen, je zult zien dat de vlekken gemakkelijk oplossen.

Krijt/wascoverwijderaar

Iedere ouder kent het wel, de kleine is aan het kleuren met krijt/wasco en kleur ook wat op de muur. Wasco lijkt soms onmogelijk om van de muur af te krijgen maar met WD-40 gaat het je zeker lukken. Spuit een beetje WD-40 op de krijt/wasco en wacht 1 à 2 minuten. De WD-40 zorgt ervoor dat de krijt/wasco zich losweekt van de muur, hierna kun je het gemakkelijk met een doekje of spons wegvegen.

Gereedschapsbehandeling

Wanneer je in het bezit bent van (tuin)gereedschap is WD-40 een must. Een spray van WD-40 zorgt ervoor dat je scharnieren en veren van  je snippers en tang goed gesmeerd zijn. Een dunne laag WD-40 op je zagen, troffels, harken en andere metalen oppervlakken zorgen ervoor dat roest wordt voorkomen.

Stickerverwijderaar

Er zijn honderden manieren om stickerresten te verwijderen, en WD-40 is er daar één van. Verwijder handmatig zoveel mogelijk van de sticker, smeer een klein beetje WD-40 op de resten. Wacht een paar minuten totdat de WD-40 is ingetrokken en veeg het vervolgens met een spons weg.

Ringverwijderaar

Zit je ring vast om je vinger en wil je deze eraf halen? Gebruik een beetje WD-40 om een vastzittende ring van je vinger af te krijgen. Zorg er wel voor dat je daarna je handen goed wast.

Vlekverwijderaar voor het aanrecht

Heb je hardnekkige thee- of koffievlekken op je aanrechtblad? Gebruik WD-40 en veeg het eraf, en je hebt weer een schoon aanrecht.

Schaarbeschermer

Heb je thuis een schaar die wat bot is en niet meer zo goed knipt? Gebruik WD-40 om de bladen van je schaar te smeren en goed te laten werken. Spuit de bladen in en veeg ze vervolgens af met een schone, droge doek.

Sneeuw en ijs afstoten van je autoruit

Niks is vervelender dan ’s morgens vroeg opstaan en je autoruiten te ijsvrij te krabben. Dit kun je voorkomen door een kleine hoeveelheid WD-40 op je autoruiten te spuiten en het verdeelt met een schone droge doek dan heb je ’s morgens geen sneeuw en/of ijs op je ruiten.

Kauwgomverwijderaar

Ben je met je schoenen in een kauwgom gestapt en krijg je de kauwgom er niet af? Doordrenk de kauwgom op je zool met WD-40, laat het dan ongeveer 2 minuten intrekken, en de kauwgom zal gemakkelijk van je schoenen loskomen.

Waterafstoter voor de douchedeuren

Gebruik WD-40 als waterafstoter voor je glazen douchedeuren. Het enige wat je moet doen is een dun laagje WD-40 op je glazen douchedeuren spuiten, en het water zal er meteen vanaf druppelen. Hierdoor voorkom je watervlekken, waardoor je in de toekomst de douchedeuren minder hoeft te reinigen.

Maak LEGO-stukken los

Iedereen die met LEGO speelt heeft er wel eens mee te maken, de LEGO-stukken zitten zo vast dat je ze niet meer los krijgt van elkaar. Spuit een klein beetje WD-40 in de spleet tussen de LEGO-stukken, laat het een paar seconden intrekken en trek dan de stenen uit elkaar.

Vergeet niet om de LEGO-stukken daarna goed af te spoelen.

Automattenreiniger

Heb je vieze automatten? Gebruik dan WD-40 om hardnekkige vlekken uit je automatten te verwijderen. Spuit de WD-40 op de hardnekkige vlek en daarna zoals gewoonlijk met je tapijtreiniger. De WD-40 komt dan tussen de vlek en het tapijt, hierdoor wordt het gemakkelijker voor de tapijtreiniger om alles weg te spoelen. Een kleine spray van de WD-40 is voldoende.

Maak je outdoor kleding waterdicht

Heb je outdoor kleding en wil je ervoor zorgen dat het water van je kleding afdruipt? Spray de WD-40 op je laarzen, handschoenen, jassen en andere kledingstukken en laat ze een nacht drogen. Als het eenmaal droog is zal je zien dat je kledingstukken meer water afstoten!

Laat kleerhangers soepel glijden

Als je kleerhangers niet meer zo soepel over de stang in je kledingkast glijden, dan kan WD-40 een uitkomst zijn. Spuit een klein beetje WD-40 op de stang en wrijf het met een doek uit over het gehele oppervlak. Nu glijden je kledinghangers weer soepel en gemakkelijk over de stang.

Olievlek verwijderen

Heb je van die vieze olievlekken op je oprit of parkeerplek en wil je ervan af? Spuit de olievlek in met WD-40, wacht een paar minuten en dep vervolgens met een droge doek om de olievlek op te nemen. Indien nodig herhaal je dit een paar keer tot de olievlek is verdwenen.

Tuingereedschap schoon houden

Heb je ook last van vies tuingereedschap of een verstopte grasmaaier door het gras? Met WD-40 kom je hier zo vanaf! Spuit wat WD-40 op je gereedschap voordat je het gaat gebruiken, je zult dan merken dat het vuil makkelijker van je tuingereedschap is af te halen. Dit geldt ook voor een grasmaaier, spuit wat WD-40 op de bladen van de grasmaaier. Dit zorgt ervoor dat het gras zich niet ophoopt en dat je grasmaaier verstopt raakt.

Waar gebruik jij WD-40 voor? Laat het ons weten in de comments!