Heb je ook wel eens een puinhoop in de keuken? En denk je dan waar moet ik beginnen? Volg onze stappen en je krijgt je keuken opgeruimd in 15 minuten!

Persoonlijk lukt het mij niet om rustig op de bank te zitten als ik weet dat mijn keuken een puinhoop is. Ik kan het even negeren, maar daar blijft het dan ook bij. Van uitstellen wordt de puinhoop alleen maar erger.

In feite heb je maar ongeveer 15 minuten nodig om je rommelige keuken op te ruimen. Ik zal hieronder een aantal stappen met je delen die je kan nemen om je keuken in 15 minuten op te ruimen. Zodat wanneer je keuken de volgende keer een puinhoop is, dat jij precies weet welke stappen je moet nemen om deze weer op te ruimen in 15 minuten.

Wat heb je nodig om je keuken in 15 minuten op te ruimen:

  • Gootsteenstop;
  • Afwasmiddel;
  • Opbergmand of vouwkrat;
  • Spons of schrobborstel;
  • Allesreiniger;
  • Microvezeldoek of theedoek;
  • Bezem of stofzuiger.

Stap 1 Laat je vieze vaat weken in een warm sopje

Gebruik een gootsteenstop in de afvoer en vul je gootsteen met warm water. Gebruik een klein scheutje afwasmiddel om een sopje te maken.

Bepaal welke vaat in de keuken lastig zijn om af te wassen, stop deze alvast in het warme sopje zodat deze goed inweken. Als je grote pannen of kommen hebt die niet in de gootsteen passen maar toch moeten weken, vul deze pannen en kommen dan met warm water en maak er een sopje in en laat deze weken.

Stap 2 Verzamel afval en gooi deze weg

Terwijl de vieze vaat aan het weken is doe je een rondje in de keuken om afval te verzamelen. Pak alles wat als afval kan worden aangemerkt, kijk goed op de vloer, het aanrecht en in de kasten. Gooi alles nu weg.

Stap 3 Verzamel ‘verdwaalde’ spullen

Pak vervolgens een mand (plastic bak, lege doos of vouwkrat) en doe nog een rondje door de keuken. Deze keer verzamel je ‘verdwaalde’ spullen, de spullen die niet in de keuken horen. Verzamel deze spullen in je mand en zet deze mand buiten de keuken of zorg voor extra hulp zodat diegene de spullen kan terugleggen waar ze horen.

Stap 4 Zet de keukenspullen terug

Nadat je alles hebt opgeruimd wat niet in de keuken thuishoort, ga je nu de spullen opruimen die er wel horen. Zet alles terug wat niet op zijn plaats zit, bijvoorbeeld door de vaatwasser te legen en het schone servies terug te plaatsen.

Doe hierbij je best om gefocust te blijven om spullen alleen terug te zetten en niet de kasten te organiseren. Het organiseren van je kasten is een taak voor een andere keer.

Stap 5 Vaatwasser inruimen

Plaats je vuile vaat in de vaatwasser, ook de vaat die in de gootsteen aan het weken was. Heb je vaat dat niet in de vaatwasser past, was en droog die dan af met de hand.

Heb je geen vaatwasser, dan zal deze stap wat meer tijd in beslag nemen. Mocht het lukken, zorg er dan voor dat er iemand is die je kan helpen met het wassen, spoelen, drogen en opbergen van de vaat.

Zodra de wasbak leeg is, kun je het vieze water laten weglopen.

Stap 6 Maak je keukenblad, apparaten en je gootsteen schoon

Pak je favoriete allesreiniger en een microvezeldoek of theedoek om je aanrechtblad en apparaten schoon te maken in de keuken. Veeg ook de gootsteen schoon en spoel je poetsdoeken uit. Indien nodig leg je ze bij je vuile was zodat je deze later kunt wassen.

Stap 7 Maak de vloer schoon en werk af

Pak je bezem of stofzuiger en maak je keukenvloer schoon. Mocht je prullenbak vol zitten, leeg deze dan en zorg dat er een nieuwe vuilniszak in gaat.

Het lijk allemaal heel erg veel maar het is goed te doen om je keuken in 15 minuten opgeruimd te krijgen. Je zult versteld staan hoeveel je kan opruimen in 15 minuten. Voer iedere stap snel uit in plaats van perfect.

Wanneer je keuken de volgende keer een puinhoop is, pak je jouw telefoon erbij en stel je de timer in op 15 minuten. Volg onze stappen en je zult zien dat je keuken er na 15 minuten een stuk beter uitziet.

Wat is jouw tip of truc om je keuken snel op te ruimen? Laat het ons weten in de comments!